Recept

Ett gott kött av hög kvalitet kräver rätt handlag i köket för den perfekta smakupplevelsen. I vår receptsamling finner du förhoppningsvis inspiration till helt nya rätter och återupptäcker en del nygamla klassiker. Vissa av våra recept är specialkomponerade av stjärnkrögaren Fredrik Malmstedt.

Klassisk lammstek

Gör så här:

Låt köttet ligga framme i rumstemperatur i ca 30 minuter. Hacka och blanda vitlök, timjan, citronzest och rosmarin. Gnid in kryddblandningen i mitten av steken. Salta och peppra både inuti och utanpå. Bind steken med bindgarn. OBS! Använd inte annat snöre. Bryn lammsteken gyllene i en panna, flytta över den till ugnssäkert fat och sätt in i ugnen på 130° i ca 50 min. Stick in stektermometern i stekens tjockaste del. Vid 55° är köttet rosarött (rare), 57° rosa (medium) och vid 65° är det välstekt. Servera gärna med potatisgratäng och en krispig grönsallad.

Tips! Klassiskt till lamm är vitlök, rosmarin och timjan, men det är också jättegott med mynta och citron. Det är gott att späcka steken med hela vitlöksklyftor..

Tillagning och förvaring

Några korta anvisningar och små tips för ett lyckat resultat inför, under och efter tillagning.

  • tidCa 1,5 tim
  • portioner6 pers
  • ugnUgn
  • frysaJa

Ingredienser

6 personer

  • Lammstek utan ben 1 kg
  • Olivolja eller smör till stekning
  • Vitlökar 2 st
  • Timjan 1 msk
  • Rosmarin 1 msk
  • Citron, saft och zest (finrivet skal) 1 st
  • Salt & svartpeppar

Smaken

Lammstek är en lättlagad och omtyckt styckdetalj. Den kan ätas varm eller kall serverad med sås, sallad och potatis i någon form.

Relaterade produkter du finner i butik

Lammstek Lammstek är en lättlagad och omtyckt styckdetalj. Den kan ätas varm eller kall serverad med sås, sallad och potatis i någon form. Lammsteken lämpar sig för att helstekas i...

Mer om Lammstek