Recept

Ett gott kött av hög kvalitet kräver rätt handlag i köket för den perfekta smakupplevelsen. I vår receptsamling finner du förhoppningsvis inspiration till helt nya rätter och återupptäcker en del nygamla klassiker. Vissa av våra recept är specialkomponerade av stjärnkrögaren Fredrik Malmstedt.

Skomakarlåda

Gör så här:

Ta bort svålen på sidfläsket och spara till såsen. Skär sidfläsket i tärningar. Tvätta och skär champinjonerna i fyra delar. Skär ringar av purjolöken och skölj dem rena. Salta och peppra köttet, stek i het panna med matolja, avsluta med en klick smör för den goda smakens skull. Låt köttet vila, medan du steker sidfläsket krispigt. Stek sedan svampen och till sist purjolöken i fettet från fläsket.

Finhacka och svetta löken i lite olja. Häll i vinet och reducera till hälften. Häll i fonden och resten av ingredienserna, koka upp och låt sjuda i 10-15 minuter. Sila och reducera eventuellt. Smaka av med socker, salt & peppar. Lägg potatispuré i mitten, placera köttet uppe på purén, avsluta med sidfläsk, champinjoner, purjolök och sås.

Tips! Låt fettkappan sitta kvar när du tillagar köttet, det bidrar till att det smakar mer! Att låta köttet ligga framme och bli rumstempererat innan tillagning resulterar också i att du får en saftigare köttbit.

Tillagning och förvaring

Några korta anvisningar och små tips för ett lyckat resultat inför, under och efter tillagning.

  • tidCa 1,5 tim
  • portioner4 pers
  • stekaSteka
  • frysaJa

Ingredienser

4 personer

  • Biff med kappa 4 skivor á ca 160 g
  • Champinjoner 200 g
  • Rökt sidfläsk 100 g
  • Purjolök 1 st
  • Salt & peppar
  • Olja och smör till stekning
  • Krasse
  • POTATISPURE
  • Mandelpotatis 1 kg
  • Mjölk 3 dl
  • Schalottenlök, finhackad 1 st
  • Smör, rumstempererat 250 g
  • Citron, saft och zest (finrivet skal) 1 st
  • Vitpeppar, hel
  • Salt
  • RÖDVINSSKY
  • Schalottenlök 1 st
  • Vitlöksklyfta 1 st
  • Rödvin 750 ml
  • Köttfond (eller buljong) 2 dl
  • Svartpepparkorn 5 st
  • Lagerblad 1 st
  • Timjanskvistar 5 st
  • Svålen på sidfläsket
  • Socker
  • Matolja
  • Salt & peppar

Smaken

Biffraden sitter på bakre ryggpartiet och är ett mycket mört kött.

Relaterade produkter du finner i butik

Ryggbiff i bit Biffraden sitter på bakre ryggpartiet och är ett mycket mört kött. Rumstemperera gärna köttet i 30 minuter. Krydda med salt och svartpeppar. Bryn därefter biffen i både smör och olja....

Mer om Ryggbiff