Recept

Ett gott kött av hög kvalitet kräver rätt handlag i köket för den perfekta smakupplevelsen. I vår receptsamling finner du förhoppningsvis inspiration till helt nya rätter och återupptäcker en del nygamla klassiker. Vissa av våra recept är specialkomponerade av stjärnkrögaren Fredrik Malmstedt.

Rödvinsbrässerat lammstek

Gör så här:

Börja med att gnida in lammsteken med salt och socker. Lägg dem sedan i en bunke. Skär lök och grönsaker lite grovt och lägg ner i bunken tillsammans med kryddorna. Slå på vinet och sätt in i kylen i 1-2 dygn.

Ta ut lammsteken från kylen, lägg över lamm och grönsaker i en ugnssäker gryta med lock. Sila av vinet i en kastrull och koka upp. Slå vinet över över lammläggen och grönsakerna igen. Sätt in grytan i ugnen med lock på och låt stå i ca 4–5 timmar på 98°.

Under tiden kan man göra i ordning rotfrukterna. Skär ner potatis, morötter, palsternackor och rotselleri i lite större bitar och lägg på en oljad ugnsplåt. Krydda med örter, finhackad vitlök, salt och peppar. Rosta i ugnen i 175° i cirka 15 minuter. Smula fetaost över. Servera med ruccola.

Tips! Perfekt huvudrätt att bjuda hela tjocka släkten på. Antingen lägger man upp på tallrik eller så kan gästerna själva ta från stora skålar på bordet. Det är detta som gör den svenska rustika husmanskosten så underbar. Smaklig måltid!

Tillagning och förvaring

Några korta anvisningar och små tips för ett lyckat resultat inför, under och efter tillagning.

  • tidCa 24 tim
  • portioner4 pers
  • ugnUgn
  • frysaJa

Ingredienser

4 personer

  • DAG 1:
  • Lammstek 4 st
  • Salt 20 g/kg
  • Socker 20 g/kg
  • Rödvin 750 ml
  • Gula lökar 2 st
  • Vitlöksklyftor 4 st
  • Tomater 2 st
  • Morot 1 st
  • Rosmarin 5 kvistar
  • Timjan 5 kvistar
  • Lagerblad 1 st
  • Svartpeppar 1 tsk
  • Vitpeppar 1 tsk
  • DAG 2:
  • Mandelpotatisar 8 st
  • Morötter 4 st
  • Palsternackor 2 st
  • Rotselleri 1 bit
  • Fetaost 100 g
  • Ruccola 100 g
  • Rapsolja
  • Timjan
  • Rosmarin
  • Vitlök
  • Salt & svartpeppar