Recept

Ett gott kött av hög kvalitet kräver rätt handlag i köket för den perfekta smakupplevelsen. I vår receptsamling finner du förhoppningsvis inspiration till helt nya rätter och återupptäcker en del nygamla klassiker. Vissa av våra recept är specialkomponerade av stjärnkrögaren Fredrik Malmstedt.

Kalops med inlagda rödbetor

Gör så här:

Skär köttet i 4 – 5 cm stora bitar. Skala lök och morötter, skär i större bitar. Bryn köttet i en het panna i olja och smör. Lägg lök och morötter i pannan, de kan gärna få lite färg. Slå på vatten så det täcker kött, lök och morötter. Lägg kryddorna i en vanlig tekula, sänk ned den i grytan och sätt på ett lock. Du plockar sedan enkelt upp ”kryddkulan” när koket är klart. Låt sjuda på svag värme ca 45 min. Rör lite då och då så det inte bränner fast. Köttet är klart när det nästan faller sönder.  Smaka av med salt, servera med nykokt potatis, gärna av mjölig sort och lite knäckebröd, samt rödbetor.

Koka först upp 2 dl ättika, 4 dl socker och 6 dl vatten (så kallad 1-2-3-lag) och lägg i kryddorna. Ställ åt sidan. Koka rödbetorna med skal. När rödbetorna är mjuka är de klara, det tar cirka 20 minuter. Skala rödbetorna med fingrarna under kallt rinnande vatten. Lägg de skalade rödbetorna i 1-2-3 lagen. Det går utmärkt att lägga i betorna i lagen då den fortfarande är varm. Rödbetor i lag håller flera månader i kylen!

Tips! När man kokar grytor och vill ha med hela kryddor kan man lägga dem i en vanlig ”tekula” för att enkelt plocka upp dem senare och slippa bita i hela kryddor i grytan.

Tillagning och förvaring

Några korta anvisningar och små tips för ett lyckat resultat inför, under och efter tillagning.

  • tid1,5 tim
  • portioner6 pers
  • grytaGryta
  • frysaJa

Ingredienser

6 personer

  • Grytbitar av bog eller högrev 1,2 kg
  • Gula lökar 2 st
  • Morötter 5 st
  • Lagerblad 3 st
  • Kryddpepparkorn 20 st
  • Nejlikor 5 st
  • Matolja
  • Smör
  • Kryddkrasse
  • Salt & svartpeppar
  • Rödbetor små som pingisbollar 20 st
  • Ättika 2 dl
  • Socker 4 dl
  • Vatten 6 dl
  • Lagerblad 3 st
  • Kryddpeppar 1 msk

Smaken

Högreven sitter i entrecôtens förlängning upp mot halsen och lämpar sig bra för mustiga långkok med djupa smaker. Köttet innehåller många hinnor, bindväv och insprängt fett vilket ger både fantastisk smak och konsistens. Styckdetaljen kan stekas hel i ugn men bör bindas upp för bästa resultat. Välmarmorerad högrev kan skivas och grillas likt en entrecôte.

Relaterade produkter du finner i butik

Högrev Högreven är ett framdelskött som är utstyckat från halsen och sitter på djurets skulderparti mellan entrecôte och hals. Högreven passar till grytor, stekar och wok. Högreven passar även till...

Mer om Högrev