Recept

Ett gott kött av hög kvalitet kräver rätt handlag i köket för den perfekta smakupplevelsen. I vår receptsamling finner du förhoppningsvis inspiration till helt nya rätter och återupptäcker en del nygamla klassiker. Vissa av våra recept är specialkomponerade av stjärnkrögaren Fredrik Malmstedt.

Grillad oxfilé med sparris

Gör så här:

Blanda smöret med örterna samt vitlöken och smaka av med salt och peppar. Pensla köttet med olja, salta och peppra. Grilla över ordentlig glöd 3-4 minuter på varje sida. Låt ligga och vila antingen i folie eller på den svala sidan på grillen. Ett alternativ är att laga klart köttet i ugnen på 95°. Sätt i stektermometer. Vid 52˚ är köttet röttt (rare), vid 57˚ rosarött (medium) och vid 65˚ är det genomstekt (well done). Pensla sparrisen med olja och grilla. Servera med isbergssallad, örtsmör och en halv citron för varje person att själv pressa över kött och grönsaker.

Tillagning och förvaring

Några korta anvisningar och små tips för ett lyckat resultat inför, under och efter tillagning.

  • tidCa 1 tim
  • portioner4 pers
  • grillaGrilla
  • frysaJa

Ingredienser

4 personer

  • Oxfilé 4 bitar á 200 g
  • Grön sparris 20 g
  • Smör, rumstempererat 150 g
  • Färska örter, gärna körvel, dragon och persilja 50 g blandade
  • Vitlöksklyfta 1 st
  • Isbergssallad 1 st
  • Citroner 2 st
  • Olivolja
  • Salt & svartpeppar

Smaken

Oxfilén är den möraste detaljen på djuret och sitter på insidan av ryggraden. Filén delas upp i tre delar: huvud, mittbit och svans.

Relaterade produkter du finner i butik

Oxfilé skivad Oxfilén sitter på insidan av ryggraden och är den möraste detaljen på djuret. Filén kan delas upp i huvud, mittbit och svans.

Mer om Oxfilé skivad