Recept

Ett gott kött av hög kvalitet kräver rätt handlag i köket för den perfekta smakupplevelsen. I vår receptsamling finner du förhoppningsvis inspiration till helt nya rätter och återupptäcker en del nygamla klassiker. Vissa av våra recept är specialkomponerade av stjärnkrögaren Fredrik Malmstedt.

Gotländsk grytstek

Gör så här:

Skär bacon i strimlor. Skala steklök, vitlök, morötter och rotselleri. Skär rotselleri i tärningar, morötterna i slantar och riv vitlöken. Salta och peppra köttet, bryn det i en ugnssäker gryta tillsammans med bacon och rotfrukterna. Lyft upp bacon, morötter och rotselleri och lägg åt sidan. Lägg i tomatpuré, vitlök, timjan och lagerblad. Tillsätt vin och vatten och tillaga under lock i ugn på 125° i 45 minuter. Lägg i morötter, rotselleri och bacon. Låt grytan gå ytterligare i 30 minuter. Stick nu in stektermometern i mitten på köttet och kontrollera temperaturen. Vid 60° är steken rosa, vid 70° är den genomstekt. Ta upp steken och låt den vila i folie medan du reder av buljongen till sås. Skär steken i skivor.

Tillagning och förvaring

Några korta anvisningar och små tips för ett lyckat resultat inför, under och efter tillagning.

  • tidCa 2 tim
  • portioner6 pers
  • grytaGryta
  • frysaJa

Ingredienser

4 personer

  • Nötstek av fransyska 1 kg
  • Bacon 1 pkt
  • Steklökar 16 st
  • Morötter 4 st
  • Vitlöksklyftor 3 st
  • Rotselleri 1 st
  • Tomatpuré 3 msk
  • Vitt vin 4 dl
  • Vatten 2 dl
  • Lagerblad 3 st
  • Torkad timjan 1 msk
  • Maizena redning
  • Salt & peppar

Smaken

Fransyskan är en stor, rund detalj från nötdjurets rygg- och magparti. Fransyskan består av fyra olika muskler och kan styckas ner anatomiskt eller delas rakt av till mindre stekar. I butik hittar du sällan hel fransyska eftersom det är en ganska stor detalj. Oftast är den då delad i mindre bitar.

Relaterade produkter du finner i butik

Nötstek Fransyskan är rund och kommer från djurets rygg- och magparti. Eftersom fransyskan är stor är det vanligt att du köper mindre bitar av fransyskan i butiken. Ta fram köttet...

Mer om Nötstek