Recept

Ett gott kött av hög kvalitet kräver rätt handlag i köket för den perfekta smakupplevelsen. I vår receptsamling finner du förhoppningsvis inspiration till helt nya rätter och återupptäcker en del nygamla klassiker. Vissa av våra recept är specialkomponerade av stjärnkrögaren Fredrik Malmstedt.

Dillkött

Gör så här:

Skala löken och morötterna och skär ner dem i större bitar. Lägg köttet, grönsakerna och dillkvistarna i en kastrull med kallt saltat vatten så det täcker. Har du lammben så lägg gärna med dem också, så får du mustigare smak. Lägg kryddorna i en ”tekula” och sänk ner i grytan så kan du enkelt plocka upp dem senare. Sätt på locket, och koka upp, låt sjuda på svag värme i 30 – 45min, eller tills köttet är mört. Ta upp köttet, löken och morötterna, sila buljongen och kasta benen. Reducera buljongen om du önskar kraftigare smak.

Smält smöret i en kastrull, pudra över mjölet och vispa. Slå i buljongen sakta under vispning, häll i mejerivarorna, socker, ättika, och citron. Koka upp och smaka av. Kontrollera balansen mellan sötma, syra och sälta, kanske behövs det mer av något innan du är nöjd. Lägg i köttet, löken, morötterna, hacka över dilltopparna och lägg i dem och rör om. Servera med nykokt potatis gärna av mjölig sort och knäckebröd.

Tips! Kokar man dillkött i augusti kan man med fördel använda den underbara krondillen och fina nyskördade morötter som ger en härlig fräschör, sötma och krispighet till rätten.

Tillagning och förvaring

Några korta anvisningar och små tips för ett lyckat resultat inför, under och efter tillagning.

  • tid1,5 tim
  • portioner6 pers
  • grytaGryta
  • frysaJa

Ingredienser

6 personer

  • Grytbitar av lammbog, nötbog eller högrev 1,2 kg
  • Gula lökar 2 st
  • Morötter 2 st
  • Lagerblad 3 st
  • Kryddpepparkorn 10 st
  • Nejlikor 5 st
  • Svartpepparkorn 10 st
  • Vitpepparkorn 10 st
  • Dillfrö 1 msk
  • Fänkålsfrö ½ msk
  • Färsk timjan (kvistar) 6 st
  • Salt 1 tsk
  • Vatten 1 l
  • Dillkvistar
  • DILLSÅS
  • Buljong från köttet 8 dl
  • Mjölk 2 dl
  • Grädde 1 dl
  • Crème fraiche 1 dl
  • Dill, ca 6 kvistar 200 g
  • Ättiksprit (12%) 3 msk
  • Socker 5 msk
  • Citron saft & zest (finrivet skal) 1 st
  • Vetemjöl 2 msk
  • Smör 2 msk
  • Salt