100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Lamm, Nöt

Dillkött

animal icon
Lamm
fork icon
6 portioner
clock icon
Övrigt
Dillkött i skål

Vår produkt

Högrev i vakuumförpackning

Högrev

Högreven är ett framdelskött som är utstyckat från halsen och sitter på djurets skulderparti mellan entrecôte och hals.

Högreven passar till grytor, stekar och wok. Högreven passar även till att mala ner till en färs som blir saftig och har mycket smak.

Ingredienser

  • 1.2 kg grytbitar av lammbog, nötbog eller högrev
  • 2 st gula lökar
  • 2 st morötter
  • 3 st lagerblad
  • 10 st ryddpepparkorn
  • 5 st nejlikor
  • 10 st svartpepparkorn
  • 10 st vitpepparkorn
  • 1 msk dillfrö
  • 0.5 msk fänkålsfrö
  • 6 st färsk timjan (kvistar)
  • 1 tsk salt
  • 1 liter vatten
  • Dillkvistar
  • Dillsås
  • 8 dl buljong från köttet
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 6 kvistar dill
  • 3 msk ättiksprit (12%)
  • 5 msk socker
  • 1 st citron saft & zest (finrivet skal)
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk smör
  • Salt

Gör så här

    1. Skala löken och morötterna och skär ner dem i större bitar.
    2. Lägg köttet, grönsakerna och dillkvistarna i en kastrull med kallt saltat vatten så det täcker. Har du lammben så lägg gärna med dem också, så får du mustigare smak.
    3. Lägg kryddorna i en ”tekula” och sänk ner i grytan så kan du enkelt plocka upp dem senare. Sätt på locket, och koka upp, låt sjuda på svag värme i 30 – 45min, eller tills köttet är mört.
    4. Ta upp köttet, löken och morötterna, sila buljongen och kasta benen. Reducera buljongen om du önskar kraftigare smak.
    5. Smält smöret i en kastrull, pudra över mjölet och vispa. Slå i buljongen sakta under vispning, häll i mejerivarorna, socker, ättika, och citron. Koka upp och smaka av. Kontrollera balansen mellan sötma, syra och sälta, kanske behövs det mer av något innan du är nöjd.
    6. Lägg i köttet, löken, morötterna, hacka över dilltopparna och lägg i dem och rör om. Servera med nykokt potatis gärna av mjölig sort och knäckebröd.
    7. Tips! Kokar man dillkött i augusti kan man med fördel använda den underbara krondillen och fina nyskördade morötter som ger en härlig fräschör, sötma och krispighet till rätten.

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander